Luento: Method Putkisto Body UP – mielen vaikutus kehoon

Marja Putkisto nostaa Suomea ryhtiin – mielen kautta ja esittelee upouutta


- Väitän, että ryhdin ja terveyden välillä on ymmärrettyä suurempi yhteys, sanoo Marja Putkisto.

Method Putkisto -menetelmän kehittäjä Marja Putkisto määriteltiin lapsena liikunnallisesti lahjattomaksi. Nyt hänen luomansa kehonhallintametodi tunnetaan ympäri maailmaa ja mielen kautta ryhdin rakentava ohjelma on kuitenkin fyysistä harjoittelua!

– Uuden ohjelmani tavoitteena on parantaa ryhtiä tavalla, joka nostaa koko elämän laatua. Sitä voisi kuvata vapaasti liikkuvan kehon moderniksi harjoittelumalliksi. Haluan opettaa ymmärtämään syy-yhteyksiä ja uskon, että kun motiivi kehonhuoltoon alkaa kantaa sisäisesti, harjoittelu on inspiroivaa, kertoo Marja.

Marja julkaisi ohjelmasta uuden kirjan tammikuussa 2017, (Method Putkisto Body UP – Hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus.)

Marjan mielestä ryhti  on  mielentilan  ilmaisu

Ryhtiä uhkaa väsyminen ja siitä seuraava voimattomuus. On vaikea olla empaattinen ja kannustava muita kohtaan, jos energia sitoutuu oman itsensä koossa pitämiseen. Kun asento piirtyy lihasmuistiin, tulee siitä tuttu tapa olla.

Mieli kiirii selkärangan ydintä pitkin ja stressi tuntuu ja näkyy asennossa. Tämän päivän työ kutsuu liikkumattomuuteen ja tapahtuu yhä enemmän tietotekniikan äärellä – ei suorassa kontaktissa toisiin ihmisiin.

– Kehon kielellä on valtava voima. Sekunnin murto-osassa voi painaa toista alas, tai kohottaa häntä ylös. Se on sanaton kommunikoinnin muoto, jolla luomme ilmapiirin ja mahdollistamme myötätunnon fyysisen toteutumisen, sanoo Marja.
- Varmaa on, että tietokoneruutu ei kehitä kykyä lukea toista ihmistä tai vahvista ryhtiämme!

Ryhti kuvaa kehon kannatusta, joka nostaa tai laskee olemuksemme; se on ilmaisu mielentilalle kuvaten myös asennetta, joka liittyy esim. moraaliin, työhön ja ammatillisuuteen: Olenko ryhditön vai ryhdikäs, tarvitsenko ryhdistäytymistä?

Method Putkiston käsite ”dynaaminen ryhti” tavoittelee taitoa osata käyttää kehoa kuhunkin hetkeen parhaalla mahdollisella tavalla.  

Kehonhallinnan uranuurtaja
 
Marja oli itse liikkumattomaksi lonkkatelineeseen lukittu lapsi, josta kehittyi kansainvälinen ”liikkumisen vapauden ja ryhdin lähettiläs”, kouluttaja, ohjaaja, kirjailija ja tuottaja.


- Minulla oli jo vuonna 1993 selkeä visio, että kun liian kireät lyhyet lihakset pidennetään tarkasti kohdentaen, kehoni asento korjaantuu. Sanamukaisesti venyttelin itseni liikkuvaksi ja korjasin kehoni uuteen linjaan, Marja kertoo.

Jokaiseen ihmiseen on rakennettu sisäsyntyinen kyky korjata oman kehon asentoa. Tämä oli Method Putkiston alku ja yhä tänään sen ydin. 
Marja Putkistolla on missio: ’’On aika siirtää selkäkivut ja huonon ryhdin aiheuttamat vaivat menneisyyteen. Hyvä ryhti lisää itsevarmuutta: Ryhti vaikuttaa vahvasti jokaiseen hetkeen ja energiatasoomme. Ryhdin muuttuessa elämäkin muuttuu! ”

Marja on julkaissut metodeistaan 13 kirjaa. Marja toimii Method Putkisto Finland Oy:n ja MP Instituutin johtajana sekä Suomessa että Iso-Britanniassa. Vuonna 2011 ja 2012 Marja nimettiin Britannian viiden parhaan kehonhallinnan asiantuntijan joukkoon (H&B).

Method Putkisto -ohjaajaksi kouluttaudutaan Method Putkisto Instituutissa, jossa käynnistyy vuosittain kolmesta neljään runsaan vuoden kestävää koulutusohjelmaa.

www.methodputkisto.com